BLOG

KONVEYÖR SİSTEMLERİ NEDİR?

KONVEYÖR SİSTEMLERİ NEDİR?

KONVEYÖR SİSTEMLERİ NEDİR?

Yük ve eşya taşıma için tasarlanmış sistemler bulunmaktadır. Özellikle tonlarca malzemenin aktarımı göz önünde bulundurulursa, bunun için bazı düzenlemeler vardır. Bunlar taşıma esnasında aktarmalı olarak çalışmaktadır. Bu sayede hava ya da yerden kolay yük taşıma işlemi gerçekleşmiş olmaktadır. Bunlara konveyör sistemi adı verilmektir. Taşınan malzeme çeşitlerine göre her konveyör çeşidi farklı alanlarda işlev görmektedir. Daha ince ve hafif taşımalarda kullanılan ile daha ağırlarda kullanılan konveyör çeşitleri farklı üretilmiştir. Kırma eleme tesislerinde transfer yapan sistem konveyör olarak bilinmektedir. Konveyör çeşitleri sürekli çalışma düzenindedir. Kesimhane, fabrika, montaj atölyesinde işleme girmeyi bekleyen ham maddeleri taşıma amacıyla kullanılır. Konveyörler bir bant formunda tasarlanmıştır.

Taşıma bandı deyince akla gelen bu sistem kapalı devre çalışmaktadır. Her tip eğim için uygun konveyör ekipmanı bulunmaktadır. Sabit veya seyyar olarak ayrılmaktadır. Bu ayrım tesisin tasarımıyla ilgili olarak değişmektedir. Endüstriyel tesislerde de bu sistem karşımıza çıkar. Seyyar bantlılarda bant açısını ayarlamak gerektiği için halatlı ve sonsuz vidalı olarak dizayn edilmiştir. Seyyar bantların bir özelliği çift tekerlekli olması ve yüksek ayar mekanizmasına sahip olmasıdır. Bantlı konveyörler, titreşimli konveyörler, zincirli konveyörler konveyör çeşitleridir. Konveyörlerin dizayn edilmesinde bazı etkili faktörler bulunmaktadır. Öncelikli olarak taşınacak malzemenin doğru bir şekilde analizinin yapılması önemlidir. Bu malzemenin yığın yoğunluğu, yığın açısı, taşıma açısı, tane büyüklüğü, akışkanlığı, topaklaşması, yapışkanlığı, sürtünme katsayısı hepsi göz önünde bulundurulması gereken noktalardır.

Ardından konveyörün nereye kurulacağı belirlemek gerekir. Arazi bölgesine kurulacaksa, hava şartlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Kapasite belirlenmesi, yoğunluk, akş hızını da hesaba katmak şarttır. Konveyör bandının seçiminde, bant hızı, genişliği, makara tipi,tahrik sistemi, tambur çapı, gergi tipi, malzemenin kaç yerden beslendiği, yerleştirileceği iklim koşulları, ban ucunun diğer uçla birleşme şekilleri, bant temizleyici tipleri de üzerinde durulması gereken konulardandır. Konveyörde maliyeti en yüksek olduğu alan, konveyör temizliğidir. Taşıma esnasında ortaya çıkan pislik ve döküntünün temizlenmesi oldukça masraflı olabilmektedir. Makara aralıkları malzemeye göre belirlenirse bu durumda önlenmiş olur.